Hakelämpö­kontti integroidulla varastolla

Teholuokat 60-500 kW

Integroidulla varastolla varustetussa lämpökontissa ovat kattilahuone ja polttoainevarasto samassa kokonaisuudessa peräkkäin. Varasto-osassa on hydraulisesti avattava katto ja sen pohjalle on asennettu pohjapurkain.

Kattilahuoneessa taas ovat polttoaineen syötön annostelulaitteet, poltin, kattila, tuhkanpoistolaitteet ja automatiikka.

Varasto-osassa on hydraulisesti avattava katto.

Tuhkanpoisto ja savupiippu kontin päätyyn sijoitettuna.

Kattilahuone ja laitekokonaisuus on kokonaisuutena EN303-5 – standardin mukainen järjestelmä.

Kontin komponentit ja toimintakuvaus

A – Polttoainevarasto
B – Kattilahuone

1.1 Kattila
2. Poltin
3. Välisäiliö
4. Pohjapurkain
5. Tuhkanpoisto
6. Tuhka-astia (ei kuvassa)
7. Savukaasuimuri
8. Savupiippu

EN303-5 – standardin mukainen järjestelmä. Lämpökontissa on kattilahuone (B) ja polttoainevarasto (A) samassa kokonaisuudessa. Varasto-osassa on hydraulisesti avattava katto.

Polttoainevaraston pohjalle asennettava teräksinen pohjapurkain (4.1) on varustettu tehokkailla hydraulitoimisilla tankopurkaimilla. Tankopurkaimet vetävät polttoainetta varaston keskelle kuljetinruuville. Kourukuljetin vie polttoaineen välisäiliöön (3), joka on varustettu hydraulisesti toimivalla sulkuluukulla. Välisäiliön pintaa valvotaan ultraäänianturilla.

Polttoainetta syötetään välisäiliöstä ruuvikuljettimella polttimen (2) palopäähän. Palaminen tapahtuu palopäässä ja liekki johtuu kattilan (1.1) sisälle. Automaatio säätää palotapahtumaa portaattomasti. Polttoaineen syöttö ja palamisilmapuhaltimet reagoivat nopeasti tehotarpeen vaihteluihin, tarvittaessa lisäämällä tai vähentämällä tehoa. Palamisilmaa hallitaan tarkkojen ilmavirtasäätimien ja LAMBDA-mittauksen avulla. Lämpö siirtyy kattilan konvektiopinnoista kattilaveteen, jonka lämpötila pidetään asetetussa PT-100 mittauksen avulla.

Loppuun palanut polttoaine työntyy hydraulisesti liikkuvan arinakoneikon avulla tuhkana kattilan tuhkatilaan. Tuhka kuljetetaan ruuvikuljettimilla (5) rakennuksen ulkopuolelle suureen tuhka-astiaan (6).Alipaineohjattu savukaasuimuri (5) pitää kattilan alipaineen eli vedon haluttuna, mahdollistaen laajan tehoalueen käytön.

© Biofire Oy, 2024